Dzisiaj do lektury zapraszamy wszystkich łasuchów i pasjonatów kuchni! Nakładem wydawnictwa Bajka ukazała się książka o dziejach kuchni „Mała historia kuchni. Dzieje się je.” autorstwa Łukasza Modelskiego, którego możecie znać z sobotniego, literacko – kulinarnego programu radiowej Dwójki „Droga przez mąkę”.
To książka o ewolucji kuchni począwszy od starożytnego Egiptu, przez Chiny, Grecję, Rzym aż po kuchnię współczesną. Nie zabraknie również kuchni przyszłości. Każda epoka to inne zwyczaje, potrawy, inna kultura stołu i gotowania. Z książki dowiedziałyśmy się, jak przez przypadek Egipcjanie sprawili, że ciasto na chleb zaczęło wyrastać, jak w Chinach pojawiły się pierożki i dlaczego w Rzymie jadano języki flamingów. Do tej pory nie miałyśmy pojęcia, że słynne gwiazdki Michelin wręczane najlepszym restauracjom na świecie przyznaje firma oponiarska.
Bardzo podobał nam się rozdział Barok, czyli czas zaskoczeń i słodyczy. Mamy w nim świetnie rozrysowaną elegancką zastawę stołową, którą zawdzięczamy Francuzom. Do dzisiaj w najlepszych restauracjach, zastawa nadal wygląda tak samo. Chyba musimy się jej nauczyć! Przeraził nas natomiast rozdział Kuchnia przyszłości czyli czego możemy się spodziewać. Teza, że jedzenie robaków będzie coraz bardziej popularne, ze względu na to, że jest ich na świecie dużo i szybko się mnożą, nie pobudza naszych kubków smakowych.
Książka ma duży format. Piękna okładka i kolorowe ilustracje autorstwa Adama Pękalskiego zachwycą dzieci i dorosłych. Wkrada się w nie mnóstwo humoru, co sprawia że czytanie książki staje się jeszcze bardziej przyjemne.
Kiedyś jedzenie było potrzebne człowiekowi jedynie po to, żeby nie umrzeć z głodu i mieć siły. Dzisiaj to, jak i co jemy, w coraz mniejszym stopniu zależy od naturalnych potrzeb, a coraz bardziej od norm kulturowych, presji społecznej, wpływu mediów czy tradycji rodzinnych. Mam nadzieję, że w waszych domach kierujecie się przede wszystkim zasadą, że jedzenie ma być przyjemnością. Celebrujcie wspólne, rodzinne posiłki, tak jak robili to Egipcjanie, Rzymianie czy Grecy. W naszym domu najważniejszy mebel to właśnie duży, dębowy stół. To wokół niego toczy się smaczne życie.
Warto czytać książki o tematyce kulinarnej, ponieważ wiedza, którą dzięki nim zdobywamy jest uniwersalna. Miło jest wiedzieć skąd i jaką historię mają potrawy, które zamawiamy w restauracjach lub gotujemy samodzielnie w domu. Czy wiecie kiedy i przez kogo został wynaleziony sos beszamel? Mała historia kuchni zna odpowiedź na to i mnóstwo innych pytań. To encyklopedia wiedzy kulinarnej, której nie znajdziecie w żadnej książce kucharskiej. Dla wszystkich, którzy lubią gotować (należy do nich Weronika) i lubią jeść (u nas oczywiście Nika). Gorąco polecamy, smacznego!

tytuł: Mała historia kuchni.Dzieje się je.
tekst: Łukasz Modelski
ilustracje: Adam Pękalski
wydawnictwo: Bajka
rok wydania: 2020
oprawa: twarda
Dodaj komentarz